Desert cozonac cu mere, nuca si gem de prune (de post)

de mirela0911 in Dulciuri, 2 Apr 2017 | 6565 vizualizari

 

Cu ingrediente putine si la indemana oricui, se poate prepara un cozonac delicios pentru zilele de post.
"Retete de post economice"

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lgt sare
  • 3 lg zahar
  • 30 ml ulei
  • coaja rasa de lamaie
  • apa cat cuprinde (cca 250-300 ml)
  • mere rase (din borcan am avu eu)
  • 3-4 lg nuca macinata
  • 1 lgt scortisoara
  • gem de prune cu nuca
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu mere, nuca si gem de prune (de post):

Inr-un bol, se cerne faina si se face o gropita in mijloc. Se zdrobeste drojdia, se presara 1 lgt zahar si se toarna cca 100 ml apa calduta. Se lasa pana dospeste putin. 

Intre timp, apa ramasa se incalzeste usor, se adauga zaharul si se amesteca pentru a se dizolva. Se toarna peste faina, uleiul, coaja rasa de lamaie si restul de apa. Se amesteca totul, apoi se rastoarna pe masa de lucru. Se framanta un aluat elastic si nelipicios. Daca mai este cazul, se adauga faina sau apa. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se imparte aluatul in doua parti. Se ia o parte si se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei in forma dreptunghiulara. Se unge cu merele rase (pregatite pentru iarna), se presara nuca macinata si scortisoara, apoi se ruleaza cat mai strans. Se lasa deoparte.

Se ia a doua parte si se intinde la fel, apoi se unge cu gem de prune cu nuca. Se ruleaza si aceasta, apoi se impleteste cu cealalta rulada, dupa care se asaza intr-o tava de chec, tapetata cu hartie de copt.

Se mai lasa cca. 30 de minute sa creasca, apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute (sau pana se coace si se rumeneste frumos deasupra).

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se pot inlocui merele cu orice alt gem sau chiar cu nuca macinata.

2

Se poate unge cozonacul cand este gata, cu miere de albine dizolvata cu putina apa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu mere, nuca si gem de prune (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert covrigi cu ciocolata